Ha vásárolni készülsz akár online akár offline, akkor mi az első amit megnézel a neten? Az értékelések pontszáma, átlagos értéke az adott termékről, szolgáltatásról; nem igaz? Az emberek szeretik tudni, hogy mit kapnak a pénzükért, hogy érdemes-e egyáltalán kifizetni azt.

Vásárlói bizalom kérdése

Vállalkozóként biztosan van egy weblapod (ha nincs, akkor érdemes csináltatnod egyet, mivel az online jelenlétnél nincs fontosabb). A weblapodon pedig ott van a terméked, szolgáltatásod. Íratsz róla egy szuper marketinganyagot, csináltatsz róla vásárlócsalogató képeket, és lehet, hogy még bankkártyás fizetésed is van. De a vásárlók csak a te szempontjaidat látják, és azt, hogy el akarod adni a terméked, szolgáltatásod. Mivel nem bíznak benned, ezért nem is biztos hogy vásárolni fognak tőled. 

Na de hogyan fognak megbízni benned?

Először is jelenj meg az oldalon te magad is, hogy lássák, hogy létezel, egy élő személy vagy, és hogy tudják kihez kötni az adott terméket, szolgáltatást. A bizalomépítés másik legfontosabb alapköve pedig az, hogy lássák a többi vásárló véleményét akkor is, ha az negatív, mert így fogják azt érezni, hogy mérlegelési és döntési lehetőségük van. A vásárlók 95%-a szereti elolvasni mások véleményét vásárlás előtt.

A negatív vélemények értéke a piacon

Igen, akkor is ha negatív! Te sem csak arra vagy kíváncsi, hogy „öt csillag” vagy „megfelelt a termék” vagy „szuper szolgáltatás”. Arra is kíváncsi vagy, hogy ha jó volt, mi tetszett benne az adott vásárlónak? Sőt, ha rossz volt, miért volt az? Esetleg hogyan kezelte az eladó a problémát: adott visszatérítést, kedvezményt, ajándékot? Hogyan beszélnek a vevők az áruról, és hogyan beszél a vevőkkel az eladó? Ezek mind nagyon fontos kérdések egy vásárlás előtt.

Hogyan menedzseld az értékeléseket? 

Először is igyekezz az oldaladon jól látható, könnyen megtalálható helyen elhelyezni a kommentszekciót. Ezzel jobban konvertálnak majd az olvasóid, azaz többen fognak vásárolni tőled, mivel megkapják a mérlegelési lehetőséget a döntésük előtt. Statisztikák szerint ha hírlevélben kéred meg vásárlóidat a véleménynyilvánításra, akkor sokkal többen fognak írni, mintha az oldalon kérnéd ugyanezt. Lehetőleg ne töröld ki a negatív kommenteket, értékeléseket, hanem inkább válaszolj rájuk minél hamarabb. A válaszoddal törekedj arra, hogy minél asszertívebben, illedelmesebben kommunikálj (hiszen a cégedet, vállalkozásodat képviseled), illetve az adott vásárló problémájára reagálj. Ha hosszabb lélegzetvételű a dolog, akkor írj annyit, hogy hamarosan felkeresed a probléma megoldásával egy adott csatornán. Fontos, hogy ekkor se késlekedj, hiszen ezután akár pozitív véleményt is írhat rólad a vevő, ha pozitívan csalódott benned. Fontos, hogy lehetőleg mindenkinek válaszolj, aki kérdez vagy problémája van, hiszen a vevőid elvárják ezt.

Fontos az is, hogy jó értékelésed legyen, de statisztikák szerint fontosabb az értékelések darabszáma. Több értékeléssel pontosabb képet kaphat a vásárló a szolgáltatásod vagy terméked pozitív vagy negatív oldalairól. És persze minél frissebb vélemények vannak az oldaladon, annál inkább vásárlási szándékká válik a hezitálás. 

A fentieken felül a potenciális vásárlóid  az értékelésekből, hogy az adott terméket vagy szolgáltatást kik, miért, mire használják, mi benne a legjobb, mi a legrosszabb, mi az amit te nem mutattál be a marketinganyagodban. Tulajdonképpen ezért fontos az értékeléseket lehetővé tenni, mivel ebből szűrik le a lehetséges vásárlók, hogy mi fog történni a vásárlás után.

Összegezve

Építs bizalmat a vásárlóidban, és kezeld őket kiemelten! Tedd lehetővé, hogy értékelhessék a terméked, szolgáltatásod, leírhassák véleményüket és problémáikat. A megfelelő ügyfélkezelés érdekében válaszolj a kérdéseikre és problémáikra, illetve próbáld meg megoldani azokat. Kezdd el megvalósítani ezeket a lépéseket!

Tartalomjegyzék